Elif Özdemir
Mimar
Lüleci Hendek 54 Aslan Han
LÜLECİ HENDEK 54 ASLAN HAN
NOA Galata Üçlemesi’nin en eski binası olan Lüleci Hendek 1910-13 yılları arasında konut olarak inşa edilmiştir. Mimarisi, konumu, kütlesi ve kondisyonu açısından bu üçlünün en gösterişli binasıdır. Düzgün planlı bina tamamen yığma tekniğiyle inşa edilmiş, her katında 2, toplamda 14 daire bulunmaktadır. Putrel volta döşemeli binada daireler 140 ile 180 m2 arasındadır. Ön cephesi muhteşem deniz manzaralı, alt kat daireleri ise bahçelidir.
Lüleci Hendek binasında, kat yükseklikleri ve cephe aynen korunarak güçlendirme ve yenileme yapıldı. Yapıya, günümüzün konfor koşulları dikkate alınarak özgün detay, kaliteli malzeme ve incelikli işçilikle yeniden hayat kazandırıldı. 100 yıllık yapıda minimum müdahale ile çelikle güçlendirme yapıldı. Taşıyıcı beden duvarları güçlendirildi. Döşemelerdeki yıpranmış putrellere takviye yapıldı. Su, ses ve ısı yalıtımı sağlamak için binayı ağırlaştırmayacak malzeme ve detaylar kullanıldı. Kat arası döşemelerde ponza taşı ile cüruf dolgu yapıldı. Aydınlık boşluklarından birine cam cepheli asansör yerleşirildi.
Tüm zemin döşemeleri geniş masif meşe, tüm kapı süpürgelik ve doğramaları yapının dönemsel karekteri ile uyumlu özgün detaylar ile üretildi. Binanın kat yüksekliğine uygun olarak yüksek süpürgelik kullanıldı. Girişteki mermer merdiven ve devamındaki dökme mozaikten yapılmış ana merdiven tamir edilerek korundu. Tüm ıslak hacimlerde ve mutfaklarda, günün konfor şartları ve talepleri dikkate alınarak özgün malzeme seçimleriyle çözümler yaratıldı.
Arka cepheye yangın merdiveni ilave edildi. Çatı katında çatı konstrüksiyonu masif ahşap ile yenilendi ve açıkta bırakılarak görsel bir zenginlik yaratıldı.
Binanın demir ana giriş kapısı ve ahşap iç rüzgarlık kapısının onarım ve temizlik çalışması Siska’nın en çok uğraştığı konular arasındaydı. Tüm, giriş, koridor ve daire içi aydınlatma armatürleri özel olarak tasarlandı. Mevlut Akyıldız’ın resimlediği masif ahşap posta kutuları ve asansör holündeki ahşap duvar panosu yapının özgün kimliğine uygun tasarımlar olarak projede yer aldı. Arka bahçedeki metal bahçe duvarı Eralp Akyol’un tasarlayıp geliştirdiği özgün bir çalışma olarak sokağı zenginleştirdi.
Binanın cephesinde yılların oluşturduğu yapısal ve yüzeysel sorunlar ciddiyetle ele alındı. Yüzey temizliği ve onarımı yapıldı. Cephede, tüm detayları ortaya çıkarabilecek, olabildiğince pürüzsüz bir doku oluşturulması amaçlandı. Cephe karekterini ve süslemeleri gösteren, binanın yenilendiğini hissettiren, çevre ile tezat oluşturmayacak açık tonlar tercih edildi.
Galata bölgesinde kendisinden sonra yapılan pek çok restorasyon çalışmasına örnek olan Lüleci Hendek özverili bir ekip çalışması oldu. Yapım süresince; proje geliştiricisi Galata AŞ ortağı Sarp Tiryakioğlu ve şantiyeyi takip eden Gonca Karaboran, Siska şantiye sorumlusu Esin Eştürk’ün katkıları büyük oldu.